Pulmoner Rehabilitasyon Ünitesi

 

            Pulmoner Rehabilitasyon, kronik solunum hastalıkların tıbbi tedavisinin standart bir bileşeni olarak kabul edilen tedaviye ek bir yöntemdir. Pulmoner rehabilitasyonun amacını hastalığa bağlı gelişen nefes darlığı ve fonksiyonel yetersizliği ortadan kaldırmak, hastalığın ilerlemesini önlemek, egzersiz toleransını artırmak, komplikasyonları önlenmek, yaşam kalitesini en üst düzeye çıkarmak olarak sıralayabiliriz.

            Yaşam kalitesinde azalma veya egzersiz kapasitesinde kısıtlılığı olan tüm solunum hastalarına uygulanabilmektedir. Pulmoner Rehabilitasyon ünitemizde, KOAH (Kronik obstrüktif akciğer hastalığı) başta olmak üzere astım, bronşektazi, interstisyel akciğer hastalıkları, kistik fibrozis, göğüs duvarı hastalıkları, nöromusküler hastalıklar, akciğer nakli öncesi ve sonrası, akciğer kanseri, obezite ilişkili tüm akciğer hastalıklarımız da pulmoner rehabilitasyon programından başarılı bir şekilde fayda görebilmektedirler.

            Ayrıca korona virüs geçiren bireylerde de yaygın olarak kas ve eklem ağrısı, kas güçsüzlüğü, solunum kapasitesinde azalma, halsizlik ve yorgunluk gibi durumlar görülebiliyor. Kovid-19’u atlatan ancak solunum sıkıntısı yaşayan ya da akciğerleri hasar gören hastaların pek çoğunun normal yaşamlarına rahat bir şekilde dönebilmeleri için ‘pulmoner rehabilitasyon’ uygulanmasının tedavide önemli etkinliği vardır.

            Bu hastalığın uzun dönem sonuçlarında ne ölçüde hasar veya sekel bırakacağı henüz bilinmemektedir. Ancak hastaların tedavisinde multidisipliner ve bütüncül yaklaşım uygulanması gerekir. Özellikle uzun süre yoğun bakımda kalan hastaların kas kuvvetinde azalma, yürüme ve denge fonksiyonlarında bozulma, akciğer ve kalp kapasitesinde ciddi azalma meydana gelmektedir. Bu nedenle Kovid-19 enfeksiyonu geçirmiş hastaların kalp, solunum ve fiziksel fonksiyonlarını tam anlamıyla geri kazanmaları için pulmoner rehabilitasyon (PR) uygulanmalıdır.

            Elazığ İlimizde Pulmoner Rehabilitasyon Ünitesine sahip tek hastane olarak; hastaların detaylı değerlendirilmesinden sonra hastaya özgü planlanan eğitim, egzersiz ve davranış değişiklerini kapsayan, nefes darlığıyla baş edebilme, kaslarını kuvvetlendirme ve akciğer kapasitelerini artırmaya yönelik egzersizler Covid 19’a ait tüm önlemler alınarak uygulanmaktadır.