Bağışıklama İle Elde Edilen Başarılar
Bağışıklama hizmetlerinde temel amaç; toplumda, özellikle bebek ve çocuklarda aşı ile önlenebilir hastalıkların ortaya çıkışını engellemek, dolayısıyla bu hastalıklardan kaynaklanan ölümlerin ve sakatlıkların önüne geçmektir.
Aşı Nedir?
Aşı, insanları hastalıklardan ve hastalıkların neden olduğu sonuçlardan korur.
Aşı İçerikleri
Aşılar, üretim ve dağıtım aşamalarında çok sıkı kontrolden geçmektedirler.
Aşı Türleri
Canlı aşı ve ölü aşı olmak üzere temelde iki ana başlıkta inceleyebiliriz.
Aşının Yararları
Aşılama sonucunda aşı ile önlenebilir hastalıkların önüne geçilmektedir.
Aşı Sonrası
İstenmeyen Etkiler
Aşılama enfeksiyon hastalıklarından korunma yanında, enfeksiyon hastalıkları nedeniyle oluşan sakatlıkların yada ölümlerin azaltılmasında da önemli role sahiptir. Aşılar da ilaçlar gibi birer tıbbi üründür ve tüm ilaçlar gibi bazı yan etkileri olabilmektedir.
Aşı sonrası gelişen istenmeyen etkiler kısmen sık görülen hafif yan etkiler ve çok nadir görülen ciddi yan etkiler olarak sınıflandırılabilir.
Türkiye'de Aşının Tarihçesi
Ülkemizde aşı üretimi için çalışmalar ilk Osmanlı İmparatorluğu Döneminde başlamıştır. 1721 yılında İngiltere Büyükelçisinin eşi Lady Mary Montagu ülkesine yazdığı bir mektupta İstanbul’da çiçek hastalığına karşı “aşı denilen bir şey” (varilasyon metodu) yapıldığını hayretle bildirmektedir. Bu mektup aşı yapımına ilişkin ulaşılmış en eski belgedir.
Aşılama her çocuk için yaşamsaldır, her çocuğun sağlıklı yaşama hakkı vardır.
Aşı Ol, Sağlıklı Ol
Aşılama her yıl milyonlarca insanın hayatını kurtaran en başarılı, etkili ve düşük maliyetli sağlık müdahalelerinden birisidir.
Aşı Takvimi Nedir?
Nasıl Oluşturulur?
Aşılama takvimi oluşturulurken pek çok konunun birlikte değerlendirilmektedir.