Doğru Hastaya, Doğru Zamanda, Doğru Yemek
07 Şubat 2019

Doğru Hastaya, Doğru Zamanda, Doğru Yemek

- Elazığ Fethi Sekin Şehir Hastanemizde uygulamaya konulan barkodlu "hasta yemek doğrulama sistemi" ile beslenmede hasta güvenliğini tehlikeye atabilecek olası sağlık riskleri engellenirken, hastaların zamanında ve güvenli beslenmesi sağlanıyor.

Hastanemizde kullanılmakta olan Hasta Kimlik-Yemek Tipi Doğrulama Modülü, hastaların bileklerine takılan barkod ile doğru hastaya, doğru zamanda, doğru yemek sunumunu sağlamaktadır"

Elazığ Fethi Sekin Şehir Hastanemizde uygulamaya konulan barkodlu “hasta yemek doğrulama sistemi” ile beslenmede hasta güvenliğini tehlikeye atabilecek olası sağlık riskleri engellenirken, hastaların zamanında ve güvenli beslenmesi sağlanıyor.

Devletimizin sağlık alanındaki yeni hizmet anlayışı kapsamında 1 Ağustos 2018'de hizmete giren bin 38 yatak kapasiteli şehir hastanemiz, son teknoloji tıbbi cihazları, otel konforundaki sağlık hizmetleri ve sosyal imkanlarıyla hastalarımızın gün geçtikçe artan teveccühünü kazanıyor.

Yatak doluluk oranının yüzde 85'e ulaştığı hastanemiz, yeni tedavi yöntemleri ve projelerle modern alt yapısını her geçen gün daha da geliştirirken, bu çerçevede uygulamaya konulan barkotlu hasta yemek doğrulama sistemi ile doğru hastaya, doğru zamanda, doğru yemek sunumu gerçekleştiriliyor.

Sunulan yemek hizmetinin, hasta diyet tipine ve gıda güvenliği kurallarına uygun şekilde verilmesini mümkün kılan uygulama ile hastaların doğru beslenmesi, aldığı sağlık hizmetinin verimliliğini artırıyor.

Hastanenin modern mutfağında hekimin uygun gördüğü diyet programına göre her hasta için diyet tipine uygun olarak hazırlanan yemeklerin dağıtımı "Hasta Kimlik-Yemek Tipi Doğrulama Modülü" (C-pack) adı verilen, el terminallerine entegre yazılımla bilgisayar üzerinden takip ediliyor.

Hasta bilgilerini içeren barkodun yapıştırıldığı tepsilere konulan yemekler, görevli tarafından hastanın kolundaki tanıtım bilekliğin de bulanan barkodla eşleştirildikten sonra hastaya teslim ediliyor. Herhangi bir eşleşme hatasında sistem uyarı veriyor.

Şehir hastanemiz başhekimi Doç. Dr. Savaş Öztürk,  ülkemizin sağlık sisteminde yeni bir çığır açan şehir hastanelerinde, son teknoloji tıbbi cihazlarla hizmet verilmesinin yanında yüksek kalitedeki otelcilik hizmetlerinin de öne çıktığını belirtti.

"Beslenmede hasta güvenliğini tehlikeye atacak riskler ortadan kaldırıyor"

Bu kapsamda hastanelerinde sunulan yemek hizmetinin, hasta diyet tipi ve gıda güvenliği kurallarına uygun şekilde verilmesini mümkün kılan sistemi hayata geçirdiklerini ifade eden

Öztürk, şunları söyledi:

"Hasta Kimlik-Yemek Tipi Doğrulama Modülü, hastaların bileklerine takılan barkod ile doğru hastaya, doğru zamanda, doğru yemek sunumunu sağlamaktadır. Böylece hasta güvenliğini tehlikeye atabilecek olası sağlık riskleri ortadan kaldırılmıştır. Diyabet veya gıda intoleransı gibi hastaya yanlış uygulandığında ciddi zararlar verebilecek gıda hassasiyetleri, bu uygulama ile engellenerek, geriye dönük kontrol mekanizması sağlanmış oluyor."

“ Önce barkod okutuluyor, sonra yemek veriliyor”

Öztürk, gıda güvenliği kurallarına göre üretilen yemeklerin, porsiyonlama mutfaklarına hijyenik ve sıcaklık zinciri kontrolü yapılmış şekilde taşınarak ölçülen yemek sıcaklıklarının C-pack yazılımı ile uyumlu el terminalleri sayesinde sisteme kaydedilerek izlendiğini dile getirdi.

Yazılım teknolojilerindeki gelişmelerin, hastanelerdeki yemek sunumu alanında da ihtiyaçların hızlı ve güvenilir bir şekilde karşılanmasına imkan verdiğini aktaran Öztürk, "Hastaya yemeğini tepsi ile getiren görevli tepsideki barkod ile hasta bileğindeki barkodu okutarak, eşleşmenin doğru olup olmadığının kontrolünü sağlayabiliyor. Böylece, hasta bakım sürecinin bir bölümü olan beslenme sürecinin izlenmesi, doğru ve güvenilir bir şekilde sağlanmış oluyor." dedi.

- "Yemekler çok güzel"

Hastanede tedavi gören Hasan Aytekin, şehir hastanesinde verilen hizmetten çok memnun olduğunu, kendisini 5 yıldızlı bir oteldeymiş gibi hissettiğini aktardı.

Sağlık hizmetinin yanı sıra hastanenin sosyal imkanları ile yemek hizmetinin de mükemmel olduğunu ifade eden Aytekin, şöyle devam etti:

"Çeşit çeşit yemeklerimiz çıkıyor, herkeste memnun. Personelde dört dörtlük. Gelir gelmez kapıda sizi karşılıyorlar. istediğiniz yere bırakıyorlar. Böyle bir hizmet hakikaten hiç

kimsenin eline geçmezdi, ama bugün gerçek oldu. Yemekleri verirken barkod okutuyorlar, hangi yemek bize yarıyor hangisi yaramıyor ona göre yemeğimizi veriyorlar. Hastanemiz çok

konforlu, kendimizi Marmaris'teki büyük bir otelde gibi zannediyoruz. Allah bu hastaneyi buraya yapanlardan razı olsun."

Refakatçi Hıdır Er ise hastanede 15 gündür tedavi gören babası ile birlikte kaldığını belirterek, "Her türlü imkanlara sahip bir şekilde burada hastamıza bakıyoruz, gayet rahatız

ve çok güzel bir hastane. Hasta yemekleri tepsiyle gelmekte. Hastanın bilekliğindeki barkot okutularak her hastaya kendisine özgü özel yemeği veriliyor. Hastalar için çok faydalı

bir uygulama." dedi.

  • 9e29d7d0-77bd-4f90-89a3-24c30db4fc24.jpg
  • HABERDE+DENGE_20190131_12.jpeg
  • KAPAK.jpg
  • STAR_20190131_3.jpeg
  • thumbs_b_c_dff9d0cebadaf3eb48f65102341d60a7.jpg

 
Görsel Basın :
Yazılı Basın   :
https://www.haberturk.com/dogru-hastaya-dogru-zamanda-dogru-yemek-2307895

http://www.elazighakimiyethaber.com/haberi/34794/
http://www.sondakika23.com/Hbr-74931-Dogru-hastaya-dogru-zamanda-dogru-yemek.html
https://www.haberler.com/dogru-hastaya-dogru-zamanda-dogru-yemek-11691986-haberi/
https://www.timeturk.com/dogru-hastaya-dogru-zamanda-dogru-yemek/haber-1032367
https://www.yeniakit.com.tr/haber/dogru-hastaya-dogru-zamanda-dogru-yemek-599055.html