Bebek Dostu Hastane

“BEBEK DOSTU HASTANE” UYGULAMASI NEDİR?
Bakanlığımızca bebek sağlığının geliştirilmesi, bebek ölümlerinin azaltılması, sağlıklı bir gelişim ve büyüme için yürütülen bir çok sağlık program ve projesi bulunmaktadır. Bilindiği üzere, Anne sütü ile beslenme, çocuğun sağlığı ve gelişmesi için ana koşuldur. Aynı zamanda annelerin sağlığı için de önemlidir. Anne ve çocuk sağlığı ve beslenme alanlarında dünya genelinde çalışmalar yürüten UNICEF ve WHO, çocuk beslenmesine ilişkin uygulamaların düzeltilmesi gereğinin de bilinciyle, 1991 de Bebek Dostu Hastaneler programını gündeme getirdiler. Bu program “10 adımda başarılı emzirme” ilkelerinin uygulanması ile bebeğin anne sütü ile beslenmesini sağlamak, emzirmeyi özendirmek ve desteklemek amaçlamaktaydı.
                                            
 indir.jpg                                                  indir.jpg                                              indir.jpg

Günümüzde de dünyadaki birçok doğum kliniği “Bebek Dostu” statüsüne erişebilmek için çaba göstermektedir. Aynı zamanda, yıllardır yürürlükte olan anne sütü muadillerine ilişkin Uluslararası Yasa kapsamında anne sütü ile beslenmeyi ticari etkilerden korumak için büyük çaba sarf edilmektedir. ‘’Bebek Dostu Sağlık Kurumu’’ olmanın bir koşulu da kurumun anne sütü ile beslenme dışındaki ürünler ve promosyonlarını kabul etmemesi ve bunların dağıtımını yapmamasıdır. Ancak, başarılı olarak emzirmeye başlamış anneler bile çoğu zaman doğumdan birkaç hafta sonra doğrudan ek gıdaya başlayabilmekte ve/veya emzirmeyi bırakabilmektedir. Gebelik ve doğum sonrası kadınlara ve çocuklara sağlık hizmeti veren sağlık çalışanlarının emzirmenin sürdürülmesi konusunda büyük sorumlulukları vardır. Emzirme çocuklara yaşam için en iyi başlangıcı sağlar.

Dünyada her sene bir milyondan fazla çocuğun anne sütü ile beslenemediği için ishal, solunum yolu ve diğer enfeksiyonlardan öldüğü bilinmektedir. Birçok çocuk anne sütüyle beslenmediğinde, yakalanamayacağı hastalıklara yakalanmaktadır. Emzirme ayrıca anne sağlığını da korumada yardımcı olmaktadır. Dünya Sağlık Örgütü ve UNICEF her bebeğin doğumdan itibaren ilk 6 ay sadece anne sütü ile beslenmesini 6. aydan sonra ek besinlerle birlikte olmak koşuluyla en az 2 yaşına kadar anne sütüyle beslemenin devam ettirilmesini önermektedirler. Buna karşın, birçok ülkede annelerin büyük çoğunluğu, bebeklerine yapay yiyecek ve içecekler vermeye 6 aydan çok önce başlamakta ve birçoğu da 2 yaşından çok önce anne sütüyle emzirmeyi kesmektedir. Bu durumun sık rastlanan nedenleri annelerin sütlerinin yeterli olmadığına inanmaları veya emzirmede bazı güçlüklerle karşılaşmalarıdır. Bazen de bu durum, annenin ev dışında çalışması ve işine devam ederken aynı zamanda nasıl emzireceğini bilememesinden kaynaklanmaktadır. Bazen de anneye ihtiyacı olan yardımı ve desteği verecek kimsenin bulunmaması, sağlık kuruluşlarının yönlendirme eksiklikleri ve sağlık personelinin emzirme ve anne sütü konularındaki tutumları, danışmanlık ve bilgilendirmelerinin emzirmeyi destekleyici doğrultuda olmaması söz konusudur. Sağlık görevlileri olarak, sağlık hizmeti verdiğiniz anne ve bebek-çocuklara başarılı emzirmenin sağlanması için yardımcı olabilirsiniz.

Bu yardımı yalnız doğumdan önce veya perinatal dönemde değil, çocuğun ilk 6 ayında ve ilerleyen süreçte, birinci ve ikinci yılı boyunca da yapmak gerekir. Annelere kendileri veya bebekleri yalnız sağIıklı olduklarında değil, hastalandıkları zaman da emzirmeyi sürdürmelerini öğütleyebilirsiniz. Annelerin, sütlerinin yeterli olduğu konusunda güven kazanmalarına ve emzirme ile ilişkili güçlüklerin üstesinden gelmelerine ve özellikle çalışan annelere emzirmeyi sürdürmeleri konusunda yardım edebilirsiniz.

                                                                                                              "" İLK ALTI AY SADECE ANNE SÜTÜ""