Kati Rapor Birimi
Birim Personelleri:
· 1 V.H.K.İ.
· 1 Sağlık Teknikeri ( Adli Tıp Teknikeri )
Birim İşleyişi;
a) Adli Rapor Nedir:
· Yargıya yansıyan ve kişinin sağlığını ilgilendiren her türlü olayda adli mercilere yol gösteren raporlardır.
· Adli rapor, öncelikle muayene ve tedaviyi yapan hekim tarafından hazırlanmalıdır.
b) Konularına Göre Adli Raporlar:
· Yaralanma raporları
· Cinsel suçlar ile ilgili raporlar
· Adli psikiyatri konuları ile ilgili raporlar
· Yaş tayini raporlar
· Maluliyet raporları
· Grafoloji raporları
· Alkol raporları
· Keşif ve otopsi raporları
· Zehirlenme raporları
c) Sonuçlarına Göre Adli Raporlar:
· Geçici (Ön) Rapor; Travma belirtileri tamamen ortaya çıkmamış ise, Henüz tam tanı konulmamış ise, Laboratuvar ya da radyolojik inceleme yöntemlerine gerek duyuluyorsa, Konsültasyona gerek duyuluyorsa, Bulgular net değil ise; geçici rapor düzenlenir.
· Kesin (Kati) Rapor; Geçici rapor düzenlenmesi için gerekli olan nedenler yoksa ve muayene sonucunda hastanın değerlendirilmesi sonuçlanmış ise kati rapor düzenlenir
d) Kati Raporu Kim Talep Edebilir:
· Mahkemeler
· Cumhuriyet Başsavcılıkları
· Polis karakolları
· Jandarma karakolları
· Askeri Birlik Komutanlıkları ( asker şahıslar için )
· Ceza infaz kurumu müdürlükleri ( hükümlü ve tutuklu şahıslar için )
e) Adli Makamlara Bilgi Verme Süresi:
· CMK 332. md – Suçların soruşturma ve kovuşturması sırasında Cumhuriyet Savcısı, Hakim veya Mahkeme tarafından yazılı olarak istenilen bilgilere on (10) gün içinde cevap verilmesi zorunludur.
· Eğer bu süre içinde istenilen bilgilerin verilmesi imkansız ise sebebi ve en geç hangi tarihte cevap verilebileceği aynı süre içinde bildirilir.
f) Kati Rapor Dışında Birimde Yazılan Diğer Raporlar:
· Adalet Bakanlığına bağlı Adli Tıp Şube Müdürlükleri, Üniversite Hastaneleri Adli Tıp Birimleri ve Sağlık Bakanlığı Bünyesindeki Devlet Hastanelerinin Adli Tıp Poliklinikleri tarafından; şahıslar hakkında kati rapor yazarken şahsa ait hastanemizde çekilen görüntüleme tetkiklerinin (MR, BT, Direkt Grafi, vs) Radyoloji Uzmanınca raporlatılmasının istenmesi durumunda ilgili makamın (mahkemeler,savcılıklar) hastanemize yazı yazar ve birimimiz şahsa ait radyoloji görüntülerinin raporlatılması için radyoloji birimine bilgi verir. Raporun düzenlenmesi sonucunda ilgili makama (mahkemeler, savcılıklar) gönderilir.
· Adalet Bakanlığına bağlı Adli Tıp Şube Müdürlükleri, Üniversite Hastaneleri Adli Tıp Birimleri ve Sağlık Bakanlığı Bünyesindeki Devlet Hastanelerinin Adli Tıp Poliklinikleri tarafından; şahıslar hakkında kati rapor yazarken duyu organ işlev kaybının veya zayıflamasının değerlendirilebilmesi için olay tarihinden itibaren yaralanmanın türü ve boyutuna bağlı olarak 12,18 veya 24 ay sonra ilgili birim hekimi muayenesi sonrası duyu organ işlev kaybı veya zayıflamasının değerlendirilmesi yazılarında birimimiz hasta ve ilgili hekim arasındaki muayene ve rapor sürecini takip eder ve raporu isteyen makama gönderir.
Birimin Konumu:
Zemin Kat İdari Ofisler alanında bulunmaktadır.