Robotik Yürüme

 


Robotik yürüme ünitemiz hastanemiz alt zemin kat Fizik tedavi Ve Rehabilitasyon alanında bulunmaktadır.

Ünitemizde başta nörolojik hastalıklar olmak üzere travmatik beyin hasarları gibi durumlarda oluşan tam veya kısmi yürüme kayıplarında hastalarımızın yeniden yürüme yetisi kazanması için uzman ekibimizle hizmet sunmaktayız.  

Robot Yardımlı Yürüyüş Terapisi
Travmatik beyin ve omurilik yaralanmaları, inme, nörolojik veya ortopedik nedenlerden kaynaklanan yürüme yeteneğinin kaybı durumlarında, yürüme yeteneğinin tekrar kazanımı ve geliştirilmesi için kullanılan robot destekli yürüyüş rehabilitasyon sistemidir. Tedavide temel yaklaşım, işlev görmeyen alt ekstremitelerin normal yürüyüş deseninde harekete geçirilmesi ve yük aktarımının kontrollü olarak yapılmasıdır. Robotik sistemin kontrolünde oluşan yürüyüş ile nöronal yol aktive edilerek kombine bir tedavi hedeflenir.

Lokomotor tedavi
Yürüyüş rehabilitasyonu, nörolojik rehabilitasyonda çok önemli bir yere sahiptir. Son yıllarda yapılan çalışmalarda umut verici bir tedavi konsepti olarak, bant üzerinde kısmi vücut ağırlığı aktarımı sağlayan destekli yürüme sistemi yolu ile lokomotor tedavisi öne çıkmaktadır. Bu yöntemde, hastaların karmaşık yürüyüş döngüleri standart tekrarlayan bir paterne sokularak, motor öğrenmenin lehine etkin bir tedavi uygulanmaktadır. Özellikle inme, omurilik yaralanması, Parkinson ve serebral palsi hastalarında yapılan çalışmalarda yüksek başarı sağlanmıştır.

Robot yardımlı yürüme tedavisi nedir?
Yürüme yeteneğinin felç, omurilik ya da beyin hasarı, nörolojik veya ortopedik durumun bir sonucu olarak kaybı durumunda, kişiye yeniden yürüme yeteneğinin kazandırılması için robotik cihaz kullanılan bir tedavi formudur. Hastaya manuel olarak uygulanan standart yürüme paternini otomatik sunan bir elektromekanik yürüyüş sistemi olarak, terapistlerin yorucu çalışmalarında ihtiyaç duydukları yardımı sağlayan çağdaş bir eğitim aracıdır.

Robotik cihaz nasıl çalışır?
Hastalar daha önce vücutlarına giydirilen taşıyıcı giysi aracılığı ile cihaz içine alınır. Vücut ağırlığı vinç vasıtası ile tamamen sisteme aktarılır. Robotik yürütücüler ile ekstremite bağlantıları tamamlanarak yürüyüş için hazır pozisyona geçilir. Doğal yürüme paterninde harekete geçilmesi ile birlikte bant üzerine kısmi ağırlık aktarımı sağlanır. Robotik yürütücüler yürümede duyarlı davranarak aktif hareketi ortaya çıkarmayı ya da aktif hareketi sensorlar vasıtasıyla algılayarak güçlendirmeyi hedeflerler.

Yeniden yürümeyi öğrenmede robot yardımlı yürüme terapisi nasıl etkili olur?
Yapılan çalışmalarda, yaralanma veya hastalık sonrası yürüme paterni etkilenmiş kişilerde, tekrarlayan yürüme hareketi, yeni bir uyarım yolu izleyerek beyin ve omuriliğin çalışmasına yardımcı olmaktadır. Bugüne kadar lokomotor tedavi için fizyoterapistlerin grup olarak görev aldığı yoğun güç gerektiren terapi seansları uygulanmaktayken robotik yürüyüş sistemi sayesinde hastalara normal yürüyüş desen ve hızında bir uygulamanın uzun süreler boyunca düzenli olarak tatbik edilmesi mümkün olmuştur. Düzenli egzersizler sayesinde tedavinin başarı oranı yükselmiştir.

Robot yardımlı yürüme sisteminin tedaviye diğer yönden yararları nelerdir?
Hastalık sonrası ortaya çıkan inaktivasyon problemleri çok ciddi sonuçlar ortaya çıkarabilmektedir. Özellikle dolaşım bozukluğu ve kas-iskelet sistemindeki yıpranma karşılaşılan problemlerin başında gelir. Tedavi sırasındaki kemikler üzerine ağırlık aktarımı, kemiklerin güçlenmesine yardımcı olarak osteoporoz riskinin azalmasını sağladığı gibi, kasların harekete geçirilmesi de dolaşım sisteminin olumlu etkilenmesini sağlamaktadır.

Robot yardımlı yürüme tedavisinden kimler yararlanabilir?
Robot yardımlı yürüme tedavisinin birincil hedefi yürüme yeteneğinin geliştirilmesidir. Bu fonksiyonun yitirildiği beyin ve omurilik yaralanmaları, inme ve diğer nörolojik rahatsızlıklar tedavide baş sırada yer almaktadır. Bununla birlikte multipl skleroz, Parkinson, kalça protez operasyonları ve diğer ortopedik durumlarda da robotik yardımlı yürüme tedavisinin kullanımı söz konusudur. Bütün bu rahatsızlıklarda tedaviye katılım ve yararlılığı uzman hekimin kontrol ve değerlendirilmesi sonucunda belirlenmelidir.

Robot destekli yürüme tedavisi kimler için uygun değildir?
Robot yardımlı yürüme tedavisinin bazı koşullarda kullanımı uygun değildir. Fizikî değerlendirmenin bir hekim tarafından yapılarak hastanın tedaviye uygunluğu değerlendirilmelidir. Bu değerlendirme yüksek tansiyon, diyabet, nörolojik rahatsızlıklar, kardio pulmoner hastalıklar, iyileşmeyen bası yaraları, ileri osteoporoz, dolaşımı etkileyen problemler ve kontraktür gibi yürüyüşü engelleyecek durumlar göz önünde bulundurularak yapılmalıdır.

Robot destekli yürüme tedavisi ne kadar süreyle uygulanmalıdır?
Tedavinin etkinliği kişiden kişiye değişmekle birlikte genel olarak hastalara 4-8 hafta boyunca haftada en az üç seans olmak üzere günlük 60 dakikalık seanslarla uygulanmalıdır. Hekim tarafından yapılacak periyodik değerlendirilmeler sonucunda seans miktar ve sürelerinde faydayı artırmaya yönelik değişiklikler yapılabilir.
2.jpg