Sağlikli Beslenmenin Yol Haritasi “Nütrisyon Destek ve Diyet Poliklinikleri”
11 Mart 2019

 

Sağlikli Beslenmenin Yol Haritasi “Nütrisyon Destek ve Diyet Poliklinikleri”

Elazığ Fethi Sekin Şehir Hastanemizde Beslenme ve Diyet Polikliniği, sağlıklı beslenmenin yol haritasını çizerken, Nütrisyon Kliniğinde, ağızdan beslenemeyen hastalara güvenli gıda desteği sağlanıyor.

Polikliniğimizde, hastaların dengeli ve düzenli beslenmesi ile hastalıklarına özgü özel diyet programlarının yanı sıra obezite ile mücadele kapsamında da destek sağlanıyor.

Sağlıklı ve düzenli beslenmenin kişinin yaşam kalitesi ve sağlığı üzerindeki etkilenin daha iyi anlaşıldığı günümüzde; Elazığ Fethi Sekin Şehir Hastanemizde Beslenme ve Diyet Polikliniği sağlıklı beslenmenin yol haritasını çizerken, Nütrisyon Birimi ise ağızdan beslenemeyen hastalara güvenli gıda desteği sağlıyor.

2 diyet, 1 de Nütrisyon Destek Polikliği olmak üzere 3 poliklinikte 6 diyetisyen ile mutfak-yemekhane bölümünden oluşan hizmetlerinden sadece yatarak tedavi gören hastalar değil, ayaktan tedavi için başvuran hastalara da hizmet veriliyor.

Hastanemiz Baş Diyetisyeni Güzin Görgün, doğru beslenmenin, hemen hemen birçok hastalığın tedavisinde destekleylici bir unsur olduğunu belirterek, “Bu nedenle servislerden polikliniğimize konsültasyon talebinde bulunulmakta ve hastanın tedavisini destekleyen beslenme programı için doktorun uygun gördüğü diyet şekline göre hastanın diyeti ayarlanmaktadır. Yoğun bakım ünitelerimizde günlük 2 diyetisyen ve 1 hemşire tarafından visit yapılmaktadır” dedi. 

Görgün, serviste yatarak tedavi olan hastaların taburculuk sonrası evde sağlıklı beslenmesini sürdürebilmesi için diyet eğitimi de verildiğini belirterek, şöyle devam etti:

“Beslenme ve diyet bölümümüz; klinik ve poliklinik hastalarımıza yaş, cinsiyet ve fiziksel uğraşı gruplarına göre, sağlıklı bireyler için enerji ve besin öğeleri gereksinimleri ile sağlıklı beslenme programlarını belirlemektedir. Diyabet ve gebelik gibi özel grupların da beslenme ihtiyaçlarına yönelik çalışmalar yürütülmektedir.  

Hastalarda beslenme, diyabet beslenmesi, kilo verme ya da kilo kontrol yöntemleri, kilo alma programı ile gebelik ve emzirme döneminde beslenme konusunda hastalarımıza yol haritasını çizmekteyiz.” şeklinde konuştu.

Nutrisyon Sorumlu Hekimlerinden Yoğun Bakım Uzmanı Uz.Dr. Fatih Demircan ise Nütrisyon’un, beslenmeye dayalı bir tedavi şekli olduğunu belirterek, “Nütrisyon Destek Ekibimiz; Beslenme tedavisinin yürütülmesinde karşılaşılan her türlü sorunlara çözüm üreten doktor, diyetisyen, eczacı ve hemşireden oluşmaktadır” dedi.

Uz.Dr. Fatih Demircan, Nütrisyon Destek Ekibinin riskli hastaları ortaya koymak ve hastalara uygun beslenme tedavisini düzenli olarak sağlamak olduğunu, aynı zamanda ağızdan beslenemeyen hastalar için de Parenteral ve enteral beslenme uygladıklarını belirterek, şöyle devam etti:

“Parenteral beslenme, sindirim sisteminin kullanılamaması durumunda damarlara doğrudan yerleştirilen bir kateter yoluyla gerçekleştirilen beslenme şeklidir. Enteral beslenme ise besinlerin ağızdan veya tüple sindirim sistemine verilmesidir. Bu gruptaki hastalarımızın gıda solusyonları en güvenli şekilde özel olarak hazırlanmaktadır. Bu beslenme ürünlerinin depolanması ve kullanımının emniyetli koşullarda olmasını sağlamak ve bunu için gerekli tedbirleri almak da ekibimizin görevleri arasındadır.” dedi

  • 1.JPG
  • 2.JPG
  • 3.JPG
  • 4.JPG
  • 5.JPG
  • 6.JPG
  • baş diyetisyen güzin güngör.jpeg
  • Uz.Dr.Fatih DEMİRCAN.jpeg

Yazılı Basın   :
Görsel Basın :