Manevi Destek Birimi


Hastanemizde, alanında en az lisans düzeyinde eğitim almış,özellikle yüksek lisans yapmış ve Sağlık Bakanlığı ile Diyanet işleri Başkanlığı tarafından düzenlenen eğitim programını tamamlamış 3  Manevi Destek Ve Rehberlik Uzmanı görev yapmaktadır.

Hasta,hasta yakını ve personele yönelik moral motivasyon ve dini konularda danışmanlık ve  manevi destek veren birimimiz,yakını vefat eden veya tedavi süreci devam eden hastalarımızla birebir görüşmeler yaparak onlara moral motivasyon sağlamakta ve dini konularda danışmanlık yapmaktadır.  Birim görevlilerimiz, hasta ve personel ziyaretleri yaparak hem hasta hem personel motivasyonun en üst seviyeye çıkarılması için çalışmalarını sürdürmektedir.

İletişim:

Adres : Ulukent Mahallesi (Doğukent Depo Mevkii) Onbaşı Sokak No: 99 Elazığ / Merkez

HastaneTelefon Numarası:0 (424)606 6000 Dahili:

MANEVİ DESTEK BİRİMİNİN GÖREV VE AMACI;

  Hasta, hasta yakınları ve hastane personeline (isteğe bağlı olarak) belirli aralıklarla ve belirli bir sistem dahilinde moral, motivasyon ve manevi destek sağlama, dini/manevi konularda danışmanlık ve rehberlik hizmeti sunmaktır.

TÜRKİYE'DE MANEVİ DESTEK VE REHBERLİK;

Türkiye'de Manevi Destek Hizmeti 07.01.2015 tarihinde Sağlık Bakanlığı ve Diyanet İşleri Başkanlığı arasında yapılan protokol gereği pilot uygulama olarak Ankara, İstanbul, Ordu, Erzurum, Kayseri ve Samsun'da başlamıştır.

MANEVİ DESTEK BİRİMİ NASIL HAYATA GEÇTİ?

Diyanet İşleri Başkanlığı ile Sağlık Bakanlığı arasında, hastanelerde manevi destek ve dini rehberlik kapsamında “Hastanelerde Manevi Destek Sunmaya Yönelik İşbirliği Protokolü” 07.01.2015 tarihinde imzalandı.

MANEVİYAT NEDİR?

Maneviyat; “bireyin, yaşamında değer, amaç ve anlam araması” ile ilgilidir.

Buna göre,  “enerji, yaratıcı çözüm, yaşam için güç kaynağı olan içsel bir tutum,” “hepimizin içinde var olan bir cevher,” “moral gücü” olarak tanımlamak mümkündür.

"Acı Sadece Bedensel Olmaz, Ruhsal da Olabilir."

MANEVİ DESTEK NEDİR?

  İnsanlara acılı, sıkıntılı, üzüntülü, korkulu, yalnızlık ve ümitsizlik hallerinde, ani değişmelerle gelen (hastalık, ameliyat, mahkumluk, askerlik, sakatlık, afet gibi) kriz durumlarında, onların yanında olmak; varsa soru ve sorunlarına danışmanlık etmek; varlıklarına bir mana, hayatlarına yeni bir anlam verebilmede eşlik edebilmektir.

MANEVİ DESTEĞİN AMACI NEDİR?    

  İnsana değer vermek, ilgi göstermek, ona değer verildiğini, kriz dönemlerinde yalnız olmadığını hissettirmek, içinde bulunduğu sıkıntılı durumu göğüslemesinde yanında olmak, etkin bir şekilde moral desteği verebilmek, hayata ve hastalığa yönelik olumlu bakış açısı geliştirmek ve başa çıkma becerileri kazandırmaktır.

                "Manevi Destek Güç Verir."

            MANEVİ DESTEK İLKELERİ

           1-Sağlık Personeli ile multidisipliner ( holistik - bütüncül) bir yaklaşımla hizmet verir.

           2-Talep eden kişinin ihtiyacı ve beklentisi doğrultusunda sonuca birlikte ulaşılır.

           3-Manevi destekte gizlilik esastır. Kişisel bilgiler üçüncü şahıslarla kesinlikle paylaşılmaz.

           4-Manevi destekle ilgili olmayan konular, ilgili uzmanlara ve hastane yetkililerine yönlendirilir.

        5-Hastalığa odaklanmak yerine, hastalıktan öğrenilebilecek manevi çıkarımlar hakkında hasta ve hasta yakını bilgilendirilir. Hastanın hayata karşı olumlu bir tutum geliştirilmesine katkı sağlanır.