Algoloji Kliniğimizde Sinir Kökü Blokaj İşlemleri Başarıyla Uygulanıyor
01 Aralık 2022

Medikal tedaviyle ağrıları dinmeyen hastalar algoloji kliniklerinde şifa buluyor

Algoloji (ağrı tedavisi) kliniklerinde uygulanan "sinir kökü blokajı", çeşitli hastalıklara bağlı olarak oluşan kronik, dayanılmaz ve medikal tedavilere cevap vermeyen ağrıları, yüzde 70 ve üzerinde azaltarak hastaların yaşam kalitesini arttırıyor, tedaviye yardımcı oluyor.

Fethi Sekin Şehir Hastanesi algoloji uzmanı Dr. Meltem Kanar, yaptığı açıklamada; algoloji kliniğinde uygulanan güncel tedavi yöntemleriyle hastaların ağrı kontrolünü sağlayarak yaşam kalitesini arttırdıklarını belirtti.

Algolojinin, her türlü kronik ağrılar ile sebebi bulunamayan şiddetli ağrıların tanı ve tedavisiyle uğraşan bir bilim dalı olduğunu aktaran Kanar, genelde kanser ağrıları, nevraljiler, sırt, bel, bacak, omuz, kol, boyun, kas-iskelet sistemi ağrıları ile damar tıkanıklığına bağlı ağrıların tedavi edildiğini dile getirdi.

Ameliyathane şartlarında özel görüntülüme yöntemleriyle uygulanan ve ağrı tedavisinde etkili bir yöntem olan "sinir kökü blokajı" ile farklı doku ve organlardan sinir duyularını götüren liflerin ve ağrıların geçici ya da kalıcı olarak bloke edildiğini yani hissizleştirildiğini ifade eden Kanar, şöyle konuştu:

"Tedavinin sonucunda hastalarımızın ağrılarının tamamen geçtiği durumlar olabildiği gibi ağrıda büyük ölçüde azalma sağlayabiliyoruz. Bu işlemler ameliyathanede steril ortamda yapılmaktadır. Hastalarımız yüz üstü yatırılarak, sırt bölgelerinde omurganın önünde bulunan çölyak ve splanknik sinirler dediğimiz noktalara ulaşacak şekilde yaklaşık 15 santimetrelik iğnelerle, floroskopi ya da skopi dediğimiz röntgen yönetimiyle görüntüleme altında girerek bu sinirlere ulaşıyoruz. Hastamıza bu sırada hafif anestezi veriyoruz, hastamızla konuşarak iletişimi kesmeden rahatlayacak kadar anestezi veriyoruz. Bu işlemler ortalama yüzde 70 faydalı oluyor."

- "Kanser ağrılarında özellikle uygulanmaktadır"

Kanar, sinir kökü blokajı ile kansere bağlı ağrıların kontrolü, farklı organ ve dokularda hastalıklara bağlı oluşan kronik, dayanılmaz ve başka tedavilere cevap vermeyen ağrıların bastırılmasını sağlayarak hastanın yaşam kalitesini arttırdığını vurguladı.

Ağrılı hastalıklarda önceliğin hastaların ilaç tedavisiyle ağrılarının giderilmesi olduğunu aktaran Kanar, şöyle devam etti:

"Pankreas, mide, dalak, safra yolu kanseri gibi kanser patolojileri olan hastalarda ya da ince bağırsağın üst kısımlarında kanser patolojileri olan hastaların ağrılarında özellikle uygulanmaktadır. Hastalarımız eğer ilaç tedavisine rağmen hala şiddetli ağrılardan muzdarip iseler veya bu ilaçlar hastalarımızın tolere edemeyecekleri, kaldıramayacakları yan etkilere sebep oluyor ise o noktada bu blokaj yöntemlerine başvurabilmekteyiz.

- "Hastaların ağrı algısını azaltmaya yardımcı oluyoruz

Kanar, ağrı kanser hastalarında çok sık görülen ve yaşam kalitesini düşüren kronik bir semptomdur.

Kanar, sinir kökü blokajının birçok ağrı türünde etkili sonuçlar veren kansere bağlı ağrıların yanı sıra boyun, koltuk altı, baş ve diğer uzuvlarda etkili olan bir tedavi türü olduğunu aktardı.

Sinir kökü blokajında amacın sinir liflerine hasar vermeden, ağrıya neden olan sinirsel iletimi bloke etmek olduğunu belirten Kanar, " Bunlar çölyak ya da splanknik sinir gangliyon blokajları adı altında geçmektedir. Bu sinirlerin, duyuların işlenip beynimize gönderildiği bir takım yolaklar var. Biz sinir kavşaklarına bir takım ilaçlar uygulayarak bu aradaki iletişimi koparıyoruz yani hastaların ağrı algısını azaltmaya yardımcı oluyoruz." dedi.

Kanar, Fethi Sekin Şehir Hastanesi olarak kliniklerine başvuran ve genel durumu uygun olan hastalara bu tedavi yöntemini uyguladıklarını aktararak, "Hastalarımızda hipotansiyon ve ishal bu anlamda en sık görülen yan etkilerinin ishal yan etkisinin aslında aynı zamanda bir avantajı olabilmekte. Hastada bulantı, kabızlık veya kusma var ise bu ishali avantaj olarak görüyoruz. Bu sayede bulantı, kusmalarında ve kabızlıklarında azalma olabilmektedir.

 Eğer çok şiddetli ağrılarınız varsa hekimlerinizle görüşüp, bu konuda bilgi alabilir ve algoloji kliniklerine başvurabilirsiniz." diye konuştu.

WhatsApp Image 2022-12-01 at 14.47.43 (1).jpeg
WhatsApp Image 2022-12-01 at 14.47.43 (2).jpeg