Sıkça Sorulan Sorular
06 Mart 2024

KARDİYOLOJİ

Nasıl Randevu Alırım?

Alo182 Aranarak;  Çağrıyı karşılayan operatöre hastanın T.C. kimlik numarası verilir.

Randevu talep edilen hastane, poliklinik ve varsa hekim tercihleri operatöre bildirilir.

Operatör uygun tarih ve saat dilimlerini vatandaşa bildirir.

Vatandaş seçimini yaparak randevusunu alır.

Alo 182'nin yanı sıra"Online Randevu Sistemi"aracılığıyla da randevu alabilmektedir.

Merkezi Hekim Randevu Sistemi ilk kez giriş yapılırken her vatandaş için ayrı bir hesap açılır.

Bunun için ilgili yönlendirme adımları takip edilir.

Hesap açıldıktan sonra "Randevu Al" butonunu kullanarak T.C. kimlik numarası ve belirlenen şifre ile giriş yapılır.

Hesabınıza E-Devlet şifrenizi kullanarak da giriş yapabilirsiniz. İstenilen hastane, poliklinik ve hekim tercihi yapılarak randevu alınır.

Tahlil Sonuçlarını Nasıl Öğrenebilirim?

Yaptırmış olduğunuz tüm tahliller ve sonuçlarını tarih ve açıklama bazında referans değerleri ile birlikte https://www.enabiz.gov.tr/ görebilirsiniz.

Yatış, Sevk ve Taburcu İşlemleri Nasıl Yapılmaktadır?

Hastanın poliklinikten yataklı tedavisine karar verilirse hekim hastanın yatışını bilgi sistemi üzerinden yapar. Hasta kimliği ve kimlik fotokopisi ile birlikte yatışı yapılan kliniğe giderek ilgili klinik sekreterine müracaat eder. Yatışı yapılan her hastamıza kimlik tanımlayıcı bileklik takılmaktadır, lütfen hastanede yattığınız sürece bilekliğinizi çıkarmayınız.

* Yurtdışı sigortalı hastalarımızın yatış işlemleri ‘yurtdışı hasta birimi’ tarafından takip edilmektedir.

Yataklı kliniklerimizin işleyişi

• Hastanemize yatışı yapılan hastalar beraberlerinde terlik, pijama, bardak ve isteğe göre çatal, kaşık, tabak, peçete, diş fırçası vb. Kişisel eşyalarını getirebilirler.

• hastanın tüm tetkikleri, hastanemiz personeli tarafından takip edilir ve dosyasında arşivlenir. Hasta yakınlarının sonuç takip etmeleri gerekmemektedir. Ayrıca tahlil ve tetkik sonuçlarının asılları hasta ve yakınlarına verilmemektedir.

• Çocuk psikiyatri kliniklerinde işleyiş farklı olup, konuyla ilgili klinik tarafından bilgi verilmektedir.

• Hastanın eğer yakını yoksa kıymetli eşyaları klinikçe teslim alınarak gerekli idari işlemler yapılır. Hasta ve/veya hasta yakınına eşyaların iadesi tutanakla yapılır.

Sevk işlemleri

Herhangi bir nedenle başka bir kuruma hastanız sevk edilecekse, hekim tarafından hastanın sevk formu düzenlenir uzman hekim tarafından kaşe imza yapıldıktan sonra hasta sevk bürosuna gidilerek yönlendirme yapılır. Yatarak ve ayaktan tetkik ve tedavi hizmeti alan tüm hastalar için aynı işlemler uygulanır.

Hastanemizde yapılamayan ileri tetkik ve tedavi için hastanın durumuna göre hasta sevk edilir. Sevk işlemi hekimin gerekli görmesi halinde 112 ambulans, ambulans helikopter veya hastanın kendi isteği ile hastaneden ayrılması halinde kendi imkânlarıyla sağlanır.

Kardiyoloji Nedir?

Primer HT de yaş, çevresel faktörler, genetik yatkınlıklar etkendir ve HT hastalarının %90 dan fazlasını bu grup oluşturur. 2. grup ise sekonder hipertansiyondur. Bu grupta altta yatan tansiyonun yükselmesine sebep olan bir hastalık vardır. Kardiyoloji ve dahiliye polikliniklerinde yapılan tetkikler ile varsa hastalık tespit edilir tedavisi başlanır. Bu şekilde çoğu zaman yüksek tansiyon da kontrol altına alınabilir. Ayrıca diyette fazla tuz tüketilmesi, kafein içeren yiyecek içeceklerin fazla tüketilmesi, uyku bozuklukları, fiziksel ve emasyonel stres, rakım değişiklikleri bazı ağrı kesiciler ve soğuk algınlığı için kullanılan ilaçlarda tansiyonu yükseltebilmektedir.

Kardiyoloji Hangi Hastalıklara Bakar?

Daha çok kalp ve dolaşım sistemindeki rahatsızlıkların bakılmış olduğu kardiyoloji bölümünde aşağıdaki hastalıklara da bakılmaktadır:

- Aort Yetmezliği

- Hipertansiyon

- İskemik Kalp Hastalıkları

- Aort Darlığı

- Anjina Pektoris

- Akut Koroner Sendromu

- Mitral Kapak Yetmezliği

- Pulmoner Yetmezlik

- Primer Tümörler

- Pulmoner Stenoz

- Atriyal Miksoma

- Kardiyak Aritmiler

- Kardiyak Arrest

- Periferik Arter Hastalıkları

- Mitral Kapak Darlığı

- Aterosklerotik Koroner Arter Hastalığı

- Trisküspit Stenozu

- Endokart Hastalıkları

- Kardiyomiyopati

- Akut Miyokardit

- Perikardiyal Efüzyon

- Perikard Tamponadı

- Kardiyak Tümörler

- Wolf Parkinson White Sendromu

Kardiyoloji Hastalıklarının Belirtileri Nelerdir?

İnsan sağlığının yerine getirilmesi ve çeşitli hastalıkların sonlandırılabilmesi için erken tanı ve tedavi oldukça önemlidir. Kardiyoloji dalında bulunan ve tedavi edilen çeşitli hastalıkların belirtileri şunlardır:

- Kalp hastalıklarında görülebilen hızlı kilo kayıpları

- Şiddetli kalp çarpıntıları

- Arter hastalıklarında sıkça görülebilen göğüs ağrıları ve sancıları

- Genellikle kalp yetmezliği hastalığında görülebilen gece sıkça idrara gitmek ve solunum güçlüğü çekmek

- Solunum yetmezliği ve güçlüğü sırasında görülen ortopne

- Kalp kapakçığı problemlerinde ortaya çıkan kan kusma olaylarında

- Sertleşme sorunlarında

- Kardiyoloji alanında en fazla görülen hastalıklarından birisi olan ansızın bayılma olaylarında

- Kalp yetersizliği hastalıklarında hastaların en fazla karşılaştıkları sorunlardan birisi de nefes darlığıdır. Bu nefes darlığı sorunları uykuda da görülebilmekte ve bu sorunda kardiyoloji hastalıklarının en temel belirtilerinin başında gelmektedir.

Ne Zaman Kardiyoloğa Gidilmesi Gerekiyor?

Dünyada insan için en önemli şeylerin başında kendi sağlıkları geliyor. İnsan sağlığının güvenli şekilde korunması amacı ile oluşturulan tıp sektöründe yer alan diğer alanlarda olduğu gibi kardiyoloji hastalıklarında da vakit kaybetmeden doktora gidilmesi gerekmektedir. Kardiyoloji alanında farklı hastalıklar için çeşitli belirtiler yer almakta ve bu belirtiler için özel doktora başvurulması gerekmektedir. Kardiyoloğa gitmek için şu belirtileri geçirmiş olmanız yeterlidir: nefes darlığı, göğüs ağrısı, çarpıntı, bayılma, gece uykudan uyandıran nefes darlığı, boğulma hissi, bacaklarda veya tüm vücutta ödem şikâyetlerinden bir veya birden fazlası mevcut ise hasta kardiyoloji polikliniklerine başvurabilir.

Tansiyon Hangi Nedenlerden Dolayı Yükselir?

Tansiyon kanın damar duvarına yaptığı basınçtır. Basınç artarsa hipertansiyon durumundan bahsedilir. Hipertansiyon primer (=esansiyel HT) ve seconder HT olmak üzere ikiye ayrılır.

Stent Nedir? Kalbe Neden Stent Takılır?

Kalp damar tıkanıklığı yaşayan bir hastanın hayatını eskisi gibi sürdürmesi için cerrahi müdahale çoğu zaman zorunluluk oluyor. Kalp ameliyatında tıkanan damar açılarak damarın iç kısmına boruya benzeyen metal bir tüp yerleştirilir. Tıkalı damarlara takılan bu tüpe ise stent adı verilir. Stent sayesinde kalbe giden damarlar açılarak kan akışı yeniden sağlanır. Böylece hastanın yeniden hayati fonksiyonlarını kazanması amaçlanır.

 

Kalp stenti her ne kadar damardaki tıkanıklığı açsa da hastalık için kesin çözüm değildir. Stentin etkisini yitirmesi, cerrahi işlem yapılan damarın bir süre sonra yeniden tıkanmasına neden olmaktadır. Bundan dolayı hasta operasyon sonrası hayatına özel tedbirler ile devam etmeli, ilaç tedavisi ile stent sağlığı korunmalıdır.

Kalp Kateterizasyonu ve Anjiyografi Nedir, Neden Bu İşlemlere Gereksinim Duyulur?

Kalp kateterizasyonu ve anjiyografi tedavi değil, tanı (teşhis) yöntemidir. Kalp boşluklarının ve koroner arterlerin kontrast madde (bir çeşit tıbbi boya maddesi) verilmesi sırasında görüntülenmesi ve "X" ışınları kullanılarak hareketli film çekilmesi esasına dayanır. Elde edilen veriler tedavinin yönlendirilmesinde çok kıymetlidir ve çoğu hastada tedavi stratejisinin seçimi için temel belirleyici olmaktadır. Günümüzdeki teknolojik koşullar ve bilgi birikimi sayesinde, adı geçen işlemlerin başarı oranı % 99'un üzerindedir.

Kolesterol Nedir?

Kolesterol vücudumuzun bütün hücrelerinde bulunan yağ benzeri bir maddedir. Kolesterol hücre zarının, bazı hormonların yapımında kullanılır, ancak kanda fazla miktarda bulunması zararlıdır. Kolesterol bir yandan karaciğerde üretilirken, besinlerle de alınır. Et, süt ürünleri, yumurta gibi hayvansal kaynaklı besinlerde kolesterol bulunur, meyve, sebze ve tahıllarda ise bulunmaz.

İyi Kolesterol (HDL-Kolesterol) - Kötü Kolesterol (LDL-Kolesterol) Nedir?

Kolesterol karaciğerden hücrelere ve hücrelerden tekrar karaciğere kan yoluyla taşınır. Kolesterol ve diğer yağlar kanda erimedikleri için lipoprotein denen paketler halinde taşınırlar. Bunlardan kolesterolü taşıyanlar iki cinstir, bunlar kötü kolesterol olarak bilinen LDL-Kolesterol ve iyi kolesterol olarak bilinen HDL- Kolesteroldür.

 

LDL kolesterol kanda kolesterolü taşıyan başlıca pakettir. Kanda yüksek olduğu zaman damarların içyüzüne yapışıp buralarda plaklar oluşturur. Kolesterol dışındaki bazı maddelerin de eklenmesiyle bu plaklar büyür ve bunlar üzerinde oluşan çatlaklarda oluşan pıhtılar damarları tıkar. Çağımızda çok yaygın olan bu hastalık damar sertliği olarak bilinir. Damar tıkanıklığı kalp damarlarında olmuşsa kalp krizine, beyin damarlarında olmuşsa felce neden olur.

 

Kandaki kolesterolün bir bölümü de HDL-Kolesterol adı verilen paketlerin içinde taşınır. HDL-Kolesterol damarlarda kolesterolün birikimini önler. Yapılan araştırmalar HDL- Kolesterolü yüksek olan kişilerde kalp hastalığının daha az olduğunu göstermiştir. Türk Kardiyoloji Derneğinin yapmış olduğu araştırmalarda Türk toplumunda HDL-Kolesterol değerinin düşük olduğu gösterilmiştir. Sigara içme ve şişmanlık iyi kolesterolü düşürür, düzenli egzersiz yükseltir.

 

Kolesterolü Nasıl Düşürürüm?

Kolesterol yüksekliğinde en temel yaklaşım beslenme alışkanlığında yapılan düzenlemelerdir. Yağsız diyet ve buna ek olarak düzenli egzersiz yapılması bu sorun için oldukça etkili bir çözümdür. Bununla birlikte LDL kolesterolde çok fazla artış var ise doktorun reçete ettiği ilaçlarla tedaviniz desteklenebilir.

Küçük Tansiyon Neden Yükselir?

Hastalarda büyük ve küçük tansiyonun birlikte yükselip birlikte düşmesi birbirinden bağımsız hareket etmesinden daha iyidir. Küçük tansiyonun yükselmesinin birçok sebebi olabilmektedir. Hastalarda aşırı tuz tüketimi, aşırı stres, obezite, kalp damar hastalıkları, genetik faktörler, böbrek üstü bezi hastalıkları ve şeker hastalığı sonucu küçük tansiyon yüksek olabilmektedir.

Küçük Tansiyonu Ne Düşürür?

Tansiyonu yüksek olan hastalarda günlük tuz tüketiminin 6 gr dan daha az olması, kilo kontrolünün yapılıp hasta obez veya aşırı kilolu ise zayıflaması ve düzenli egzersiz yapması hastaya önerilir. Yapılan bu yaşam değişiklikleri hastaların küçük tansiyonunu ilaçsız bir şekilde düşürebilir.

Tansiyon Düşüklüğü Baş Ağrısı Yapar Mı?

Tansiyon düşüklüğü baş ağrısı yapabilir. Tansiyon düştüğünde beyne giden kan azaldığı için ve beyin damarları etkilendiği için ağrı oluşabilir. Eğer baş ağrısı tansiyon düşüklüğüne bağlı olarak sık olarak ortaya çıkıyorsa tedavisi için bir hekime başvurmak gerekebilir.

 

Hasta taburcu işlemleri

Taburculuğuna karar verilen hasta ve/veya hasta yakınıyla gerekli bilgilendirmeler yapılarak klinik sekreterine yönlendirilir. Hasta ve/veya yakınına hastaneden ayrılmadan önce diyeti, egzersizi, ilaçları vb. İle ilgili bilgi verilir. Taburcu olan hastanın kimlik tanımlayıcı bilekliği çıkartılır.

Sosyal güvencesi olmayan ücretli hastaların ödemesi hasta çıkış işlemleri sırasında gerçekleştirilir.