Sıkça Sorulan Sorular
06 Mart 2024

BİYOKİMYA

 

 

·         Numune Alma Ve Sonuç Verme Süreleri

 

Çalışma Grubu

Sonuç verme süresi

Rutin Biyokimya

3 Saat

Hormon

4 saat

Hemogram

1 saat

İdrar

1 saat

Koagülasyon/Sedim

1 saat

HbA1c

2 saat

Çalışma Grubu-Acil

Sonuç verme süresi

Biyokimya

1,5 Saat

Troponin, hcG

1 saat

Hemogram

20 dakika

İdrar

45 dakika

Koagülasyon

1 saat

 

-Yukarıdaki tetkik sonuçlanma süreleri numunelerin laboratuvara kabulünden sonra uzman doktor rapor onayı arasındaki toplam süreyi ifade eder. Bu süreler optimum şartlarda en erken zamanı temsil ettiğinden, örnek ile ilgili durumlar ve laboratuvar şartlarına göre sürelerin değişkenlik göstereceği bilinmelidir.

-Uygun olmayan, barkodsuz ve tetkik isteği yapılmayan, hatalı tüpe alınan, hatalı kimliklendirilmiş numuneler laboratuvara kabul edilmez.

-Sonuçlanan tetkikler Hastane İnformasyon Sistemine aktarılarak tetkik istemi yapan hekimin bilgisayarına gönderilmektedir.

 

·         Tahlil Sonuçlarını Nasıl Öğrenebilirim?

Yaptırmış olduğunuz tüm tahliller ve sonuçlarını, tarih ve açıklamalı olarak, referans   değerleri ile birlikte https://enabiz.gov.tr/ sisteminden öğrenebilirsiniz.

 

·         Klinik Biyokimya Nedir?

 

-Klinik biyokimya, kan (plazma veya serum) çok çeşitli maddeler (substratlar, enzimler, hormonlar, vb.) açısından ayrıca diğer vücut sıvılarının (örneğin, idrar, asit sıvıları, BOS) analizi de içeren ve bu tetkiklerin hastalıkların teşhisinde, tedavi ve izlenmesinde kullanılmasını ifade eden kanıta dayalı tıbbın en önemli temsilcilerinden olan, temel bilimler ile klinik bilimlerin arasında köprü görevi gören bir tıp disiplinidir.

-Tek bir test nadiren tek bir klinik duruma/hastalığa özgüdür. Bu sebep ile iyi seçilmiş test panellerinin patern/örüntü oluşturması ve klinik durum ile ilgili tıbbi bilgi vermesi daha olasıdır. Bu sebep ile laboratuvar testleri; özellikle tanı safhasında genelde tek başına değil, karakteristik hastalık modellerinin çoğunu en iyi şekilde tanımlayabilecek nitelikte seçilir.

-Test numunelerinin her bir basamağı; tetkik alımı, laboratuvar kabulü, numunenin analize hazır edilmesi (santrifüj, ön işlem vs), analiz safhası, analiz sonrası ve raporlama olarak bilimsel ölçütte tek tek incelenip raporlanır. Bu süreçler Sağlık Bakanlığı kalite kontrol basamaklarına uyularak ve her bir testin benzersiz karakteristik özelliğine uygun olarak işlenir ve HBYS üzerinden sisteme aktarılır.

 

·         Biyokimya Laboratuvarında Hangi Testler Yapılmaktadır?

 

Elazığ Fethi Sekin Şehir Hastanesi Biyokimya Laboratuvarında;

 

-Rutin Biyokimya Tetkikleri (Glukoz, Üre, Ürik Asit, Kreatinin, AST, ALT, ALP, GGT, Na, K, Cl, Kalsiyum, Magnezyum, Fosfor, T-D. Bilurubin, T.Protein, Albumin, Kreatin Kinaz, LDH, Lipaz, Amilaz, Kolesterol, Trigliserit, HDL, LDL, OGTT, Tokluk Kan Şekeri, 24 h İdrar, Beyin Omurilik Sıvısı Analizleri)

 

-Hormon Tetkileri (TSH, fT3, fT4, Vitamin B12, Ferritin, Troponin I, PTH, Folat, Prokalsitonin, 25-OH Vitamin D, CA 19.9, CA15.3, CA125, CEA, AFP, Tiroglobulin, Anti-TPO, Anti TG, Kütle CK-MB, LH, FSH, B-HcG, Parathormon, İnsulin, DHEA-S, Total Testosteron, PSA, fPSA, Estradiol, Progesteron, Kortizol, İnsulin, ACTH, D-Dimer)

 

-Tam Kan Sayımı/Hemogram (WBC, RBC, HGB, HCT, MCV, MCH, MCHC, PLT, MPV, PCT, PDW, NEU, LYM, MON, EOS, BAS, RDW-CV, RDW-SD, Retikülosit

 

-Koagülasyon (PT, APTT, Fibrinojen)

 

-İdrar Tetkikleri (Dansite, Ph, Protein, Glukoz, Keton, Nitrit, Bilurubin, Ürobilinojen, Lökosit, Eritrosit, İdrar Sedim Mikroskopisi)

 

-HbA1c

-Eritrosit Sedimantasyon Hızı

 

Laboratuvarımızda ayrıca Sağlık Uygulama Talimatında yer alan tüm tetkikler dış merkezlerde çalışılıp, laboratuvarımız üzerinden sonuçlandırılmaktadır.