Sıkça Sorulan Sorular
06 Mart 2024

ÜROLOJİ

•      Nasıl Randevu Alırım?

Alo182 Aranarak;  Çağrıyı karşılayan operatöre hastanın T.C. kimlik numarası verilir.

Randevu talep edilen hastane, poliklinik ve varsa hekim tercihleri operatöre bildirilir.

Operatör uygun tarih ve saat dilimlerini vatandaşa bildirir.

Vatandaş seçimini yaparak randevusunu alır.

Alo 182'nin yanı sıra"Online Randevu Sistemi"aracılığıyla da randevu alabilmektedir.

Merkezi Hekim Randevu Sistemi ilk kez giriş yapılırken her vatandaş için ayrı bir hesap açılır.

Bunun için ilgili yönlendirme adımları takip edilir.

Hesap açıldıktan sonra "Randevu Al" butonunu kullanarak T.C. kimlik numarası ve belirlenen şifre ile giriş yapılır.

Hesabınıza E-Devlet şifrenizi kullanarak da giriş yapabilirsiniz. İstenilen hastane, poliklinik ve hekim tercihi yapılarak randevu alınır.

Tahlil Sonuçlarını Nasıl Öğrenebilirim?

Yaptırmış olduğunuz tüm tahliller ve sonuçlarını tarih ve açıklama bazında referans değerleri ile birlikte https://www.enabiz.gov.tr/ görebilirsiniz.

Yatış, Sevk ve Taburcu İşlemleri Nasıl Yapılmaktadır?

Hastanın poliklinikten yataklı tedavisine karar verilirse hekim hastanın yatışını bilgi sistemi üzerinden yapar. Hasta kimliği ve kimlik fotokopisi ile birlikte yatışı yapılan kliniğe giderek ilgili klinik sekreterine müracaat eder. Yatışı yapılan her hastamıza kimlik tanımlayıcı bileklik takılmaktadır, lütfen hastanede yattığınız sürece bilekliğinizi çıkarmayınız.

* Yurtdışı sigortalı hastalarımızın yatış işlemleri ‘yurtdışı hasta birimi’ tarafından takip edilmektedir.

Yataklı kliniklerimizin işleyişi

- Hastanemize yatışı yapılan hastalar beraberlerinde terlik, pijama, bardak ve isteğe göre çatal, kaşık, tabak, peçete, diş fırçası vb. Kişisel eşyalarını getirebilirler.

- hastanın tüm tetkikleri, hastanemiz personeli tarafından takip edilir ve dosyasında arşivlenir. Hasta yakınlarının sonuç takip etmeleri gerekmemektedir. Ayrıca tahlil ve tetkik sonuçlarının asılları hasta ve yakınlarına verilmemektedir.

- Hastanın eğer yakını yoksa kıymetli eşyaları klinikçe teslim alınarak gerekli idari işlemler yapılır. Hasta ve/veya hasta yakınına eşyaların iadesi tutanakla yapılır.

Sevk işlemleri

Herhangi bir nedenle başka bir kuruma hastanız sevk edilecekse, hekim tarafından hastanın sevk formu düzenlenir uzman hekim tarafından kaşe imza yapıldıktan sonra hasta sevk bürosuna gidilerek yönlendirme yapılır. Yatarak ve ayaktan tetkik ve tedavi hizmeti alan tüm hastalar için aynı işlemler uygulanır.

Hastanemizde yapılamayan ileri tetkik ve tedavi için hastanın durumuna göre hasta sevk edilir. Sevk işlemi hekimin gerekli görmesi halinde 112 ambulans, ambulans helikopter veya hastanın kendi isteği ile hastaneden ayrılması halinde kendi imkânlarıyla sağlanır.

Hasta taburcu işlemleri

Taburculuğuna karar verilen hasta ve/veya hasta yakınıyla gerekli bilgilendirmeler yapılarak klinik sekreterine yönlendirilir. Hasta ve/veya yakınına hastaneden ayrılmadan önce diyeti, egzersizi, ilaçları vb. İle ilgili bilgi verilir. Taburcu olan hastanın kimlik tanımlayıcı bilekliği çıkartılır.

Sosyal güvencesi olmayan ücretli hastaların ödemesi hasta çıkış işlemleri sırasında gerçekleştirilir.

Üroloji Nedir?

İdrar yollarına hastalık yapıcı mikropların bulaşması sonucunda idrar yolu enfeksiyonu görülmekte olup, tedavisi için geniş spektrumlu antibiyotikler kullanılabilir.

İdrar Yolu Enfeksiyonu Nedir?

İdrar yolları böbrek, üreter (böbreklerden mesaneye giden idrar kanalı), mesane (idrar torbası), üretra (idrar torbasından vücut dışına kadar giden idrar yolu)'dan oluşur. İdrar yollarının çeşitli patojenlerle (hastalık yapıcı mikroplar) karşılaşması halinde idrar yolu enfeksiyonu meydana gelir.

 

Bu duruma bakteriler, virüsler, parazitler, mantarlar neden olurken en sık karşılaşılan hastalık yapıcı mikroplar ise bakterilerdir.

 

Escherichia coli (en sık), klebsiella pneumanie, enterobacter, cinsel aktif kadınlarda staphylococcus saprophyticus, enterobacter, herpes simplex virus, micoplasma pneumanie gibi organizmalar idrar yolu enfeksiyonunda en sık görülen mikroorganizmalardır.

 

Akut (ani gelişen) ve kronik (uzun süreli tedavi gerektiren) formları vardır.

Böbrek Ağrısı Nerede Olur?

Böbrek kaynaklı ağrılar genellikle böğürde hissedilir. Böğür, göğüs kafesinin altında, koltuk altı ile kalça arasında kalan vücudun her iki yanındaki bölgelere denir. Yani belinizin, gövdenizin yan kısımlarıdır. Künt bir ağrıdır. Ağrı tek veya çift taraflı olabilir. Böbrek taşı ağrıları ise renal kolik şeklindedir. Bu ağrı şiddetli ve kıvrandırıcıdır, böğürden başlayıp alt karın ve genital bölgelere yayılabilir. Kıvrandırıcı olmasının sebebi renal kolik ağrısı çeken hastanın ağrıyı rahatlatmak için sürekli pozisyon değiştirmesidir. Künt böğür ağrısında ise hasta uzanır ve hareket etmemeye çalışır çünkü hareket ağrıyı arttırır.

Mesane Ağrısı Nerede Hissedilir?

Mesane ağrısının hissedildiği bölge tıpta suprapubik bölge olarak adlandırılır. Genel olarak suprapubik bölge, göbek deliği altındaki karın bölgesini ifade etmek için kullanılır. Bu bölge mesanenin olduğu ve ağrısının genel olarak hissedildiği bölgedir. Ancak bu bölgede bağırsak ile ilgili ağrılar da hissedilebilmektedir.

Prostat Nedir?

Prostat idrar torbasının çıkışında yer alan, başlıca işlevi, üreme ile ilgili olan 18-20 gramlık bir salgı bezidir. İçinden işeme kanalı geçen ve yaşlanmayla birlikte erkeklerin çoğunda boyut olarak büyüme gösteren prostat, normal boyutlarının üzerine çıktığında her erkekte benzer bir yol izlemez. Bazı erkeklerde prostat içinden geçen idrar kanalına doğru büyüme olurken, bazı erkeklerde de idrar torbasının içine doğru büyüme gerçekleşir. Bu tip büyümelerde, ultrason görüntülerinde prostat hafif büyümüş olarak görünürken hastada ciddi şikayetler oluşabilir. Prostatın dışarıya doğru genişlediği durumlarda ise prostat çok büyük olmasına rağmen hastada aynı oranda şikâyet oluşmaz.

Prostat Neden Büyür?

Erkeklerde prostat, ergenliğin erken döneminde büyür (2 katına çıkar). 25 yaşından sonra tüm erkeklere prostat, farklı şekillerde olmak üzere büyür. Prostat büyümesinin sebepleri günümüzde halen tam olarak bilinmemekte, erkeklik hormonu (testosteron) ve östrojenin bu büyüme üzerine ciddi bir rolü bulunduğu düşünülmektedir. Prostat bezi, erkeklerde 30’lu yaşlarda büyümeye başlar ve yaşamın sonuna kadar sürer. 50 yaşın üzerindeki erkeklerin yarısında prostat büyümesi görülürken, 60 yaş sonrası bu oran %65’e çıkmaktadır. 80’li yaşlarla birlikte de büyüme oranı %90’ı geçmektedir. Bu hastaların önemli bir bölümü ilaç tedavisi ya da ameliyat ile takip edilmektedir.

 

 

İdrar Yolu iltihabı Kasık Ağrısı Yapar Mı?

Hem erkek hem kadınlarda idrar yolunda iltihap kasık ağrısına sebep olur. Kramp tarzında ağrılarla kendini gösteren ağrıların idrarda yanma, idrar yaparken zorlanma ile birliktelik göstermesi durumunda idrar yollarında iltihaptan şüphe edilebilir.

İdrar Yolu Enfeksiyonu Hamileliğe Engel Mi?

Hamileliğe direkt engel bir durum değildir. Ancak bir kadının gebe kalmadan önce veya gebeyken idrar yolu enfeksiyonu geçiriyorsa mutlaka tedavi olması gerekir. Çünkü vajinal yoldan ilerleyerek bebeğin içinde bulunduğu zara zarar verebilir, erken doğuma, düşük doğum ağırlıklı bebeğe neden olabilir, vajinal doğum sırasında bebeğe bulaşabilir, bebekte enfeksiyona neden olabilir.

Varikosel Nedir?

Varikosel testisten (yumurta) kirli kanı uzaklaştıran toplardamarların (venlerin) anormal genişlemesi sonucunda oluşan durumdur. Halk arasında yaygın olarak bilinen ve bacaklarda görülen anormal damar genişlemesi-varis’i, testislerde oluşan varikosele benzetebiliriz.

 

Sonuçta testislerde biriken kirli kan ısı artışına ve bu kan kan içindeki atık ürünler testis fonksiyonlarında bozulmaya sebep olur. Sonuçta kasığa vuran ağrı veya rahatsızlık hissi, etkilenen testisin boyutlarında küçülme, yumuşama, sperm değerlerinde bozulma ve erkeklik hormonu düzeylerinde düşmeye sebep olabilir.

Varikosel Neden Tedavi Edilmelidir?

Öncelikle bilinmesi gereken maalesef varikoselin ilaçla tedavisi yoktur. Sperm değerlerinde bozulma olan hastalarda bu durumu varikosel dışında bir sebeple açıklanamıyorsa mikroskobik varikoselektomi ameliyatı önerilir. Çocuk sahibi olamayan çiftlerin araştırılmasında sperm değerleri bozulmuş olanlarda yapılan varikoselektomi operasyonu doğal yollardan çocuk sahibi olma potansiyelini-şansını artırır.

Sperm parametreleri normal olsa bile çocuk sahibi olamayan çiftlerde DNA hasarı tespit edilirse varikoselektomi önerilebilir. Varikoselektomi sonrası sperm değerlerinde düzelme ve sperm DNA hasarında düzelme-iyileşme gözlenir. Varikoselektomi yardımcı üreme yöntemlerinin de başarı şansını artırmaktadır.

•Testis Ağrısına Sebep Olan Varikosel Tedavi Edilmeli Mi?

Varikosel özellikle genç ve gün boyu aktif ayakta çalışan kişilerde (öğretmen, polis, tezgâhtar gibi) yaşam kalitesini bozan testis ağrısına sebep olabilir. Ancak bu ağrı cerrahi sonrası hastaların %48-90 oranında geçmektedir. Yüksek başarı şansından dolayı önceden detaylı bilgilendirme yapılarak cerrahi tedavi bu hastalara da önerilmektedir.

Böbrek Taşı Ağrısı Nerede Olur?

Böbrek taşının en sık belirtisi şiddetli yan ağrısıdır. Bu ağrının tipi kolik(, ara ara artıp azalan kramp) tarzdadır. Ağrı daha çok sırtta ve genital bölgede (kadınlarda labialar, erkeklerde testislerde) oluşur. Böbreklerde bulunmasına rağmen taş kasık çevresinde ağrıya neden olabilir.

Susuzluk Böbrek Ağrısı Yapar Mı?

Sıcak havalarda susuz kaldığınızda ya da bir ay oruç tuttuğunuzda sağlıklı böbrekler durumu idare edebilir. Ancak yeterince su içmemek üriner sistem enfeksiyonları riskini arttırdığı için ilerleyen dönemde böbrek ağrısı yapabilir. Ayrıca yeterince su içmemek böbrekte taş oluşumuna yol açabilir. Böbrek taşları da böbrek ağrısı sebebidir.

Adet Gecikmesi Kasık Ağrısı Yapar Mı?

Adet döngüsü normal bir düzende olması gereken düzenden şaştığı zaman vücudun belirtiler verdiği bir durumdur. Adet gecikmesi kadınlarda stres ve ağrıya sebep olabilir. Normal zamanda atılması gereken yumurta atılamadığı zaman kasıklarda ağrı hissedilebilir. Adet gecikmesi sonrası kasık ağrısı gebelik belirtisi de olabileceği için doktora başvurulması gerekir.

Sık İdrara Çıkma Nasıl Önlenir?

Sık idrara çıkma sorununu engellemek için öncelikle hastanın bir uzman tarafından muayene edilmesi ve bu problemi tetikleyen hastalığın teşhis edilmesi gerekir. Ardından altta yatan hastalığın iyileştirilmesi için önerilen tedavi, hekim tarafından belirtilen şekilde ve planlanan süre boyunca sürdürülmelidir. Bu süre zarfında aşırı alkol ve kafein tüketiminden kaçınmak, uzun süre idrarı tutmamak, yeterli sıvı tüketmek, stresten kaçınmak ve lifli gıdalar tüketmek gibi uygulamalarla semptomları önlemek mümkün olacaktır.

FSH Yüksekliği Nasıl Düşürülür?

FSH yüksekliği herhangi ilaç veya ameliyatla düşecek bir durum değildir. FSH yüksekliği azalan yumurta ve sperm rezervi hakkında bilgilendirmektedir. Azalan bu yumurta ve spermin yerine konması mümkün değildir. Halk arasında bilinen bitkisel kaynaklı ilaç veya çayların hiçbir etkisi yoktur.

Erkek hastalara uygulanan dışardan testosteron uygulanması FSH seviyelerini düşürse de sperm yapımını uyardığı henüz kanıtlanmamıştır. Unutulmaması gereken çocuk sahibi olmak isteyen ve testosteron seviyesi düşük olan bireylere dışarıdan testosteron uygulanmaması gerektiğidir. Bu konuda bilinçsiz hareket edilmemeli, mutlaka doktora danışılmalıdır.

Testis İltihabı Kendiliğinden Geçer Mi?

Testis iltihabı olan orşit hastalığının hangi nedenle kaynaklandığını bulmak önemlidir. Çünkü bakteriyel ya da virüs kaynaklı olabilir. Eğer bakteriyel kaynaklıysa antibiyotik tedavisi uygulanmalıdır. Virüs kaynaklı ise ağrıyı azaltıcı ağrı kesiciler yoluyla iyileşme sağlanabilir.